Start/Stop Auto System Fault, Car doesn't start (2015 J11 1.6 DHCI)

General Information Forum for the J11 QashQai. (Formerly Order Forum)
ajl85
Posts: 2
Joined: Fri Jan 03, 2020 8:10 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by ajl85 » Mon Jan 24, 2022 7:00 pm

Hi,

I have a very intermittent issue with my 2015 Qashqai 1.6 DHCi.

The issue is the car sometimes doesn't start, there is no common theme as to when and why it doesn't start. For example, I could have made multiple trips on the same day but that evening it won't start, it could be first thing in the morning it doesn't start, the weather could be hot or cold and it doesn't start and the car could be fine for weeks and then randomly it doesn't start.

See video - https://drive.google.com/file/d/1ZBb786 ... HOJyu/view

As you can see I press the start button and after a short while after the ignition comes on I get a "start/stop auto system fault" error message in the dash screen behind the steering wheel.

The car has had a new car battery installed and the batteries in the key fob have been changed too. The issue was present before and after these batteries were installed.

Any help will be much appreciated.

Many Thanks

Andy

lewisbryant
Posts: 286
Joined: Sat Feb 23, 2019 7:27 am
Qashqai Model: Mk.3 Qashqai - J12 (2021+) New Model

Post by lewisbryant » Mon Jan 24, 2022 7:27 pm

Ground cable on to gearbox common on these

Get yourself a jumper lead red or black doesnt matter,,, black one if it makes you feel more comfortable and when the concern is happening put one side on battery NEGATIVE and the other onto a good metal ground on the engine if it now cranks and starts its the ground cable .. usually corrosion on the connection onto the box

mikey_222
Posts: 2
Joined: Tue Feb 01, 2022 10:24 am
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by mikey_222 » Tue Feb 01, 2022 10:29 am

I've got the same issue with 2015 1.6 Tekna. RAC suggested bump start after checking the battery (as the thought was the starter motor) which got it working where I drove it to my local garage but the Starter Motor is fine and they're a bit confused. Have you got a fix yet?

User avatar
Gel
Posts: 3190
Joined: Thu May 22, 2014 12:02 pm
Location: Thames Valley UK
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by Gel » Tue Feb 01, 2022 12:29 pm

I wouldn't be concerned about; just causes a lot more wear on certain engine components.
2014-19 J11A-14 1.5dci Ink Blue Tekna owner; now departed for a Mazda CX-5 GT Sport Nav, 2.0L Petrol :D

mikey_222
Posts: 2
Joined: Tue Feb 01, 2022 10:24 am
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by mikey_222 » Tue Feb 01, 2022 1:26 pm

I am concerned lol as the car won't start at all...

Kaylie1989
Posts: 4
Joined: Thu Jan 13, 2022 4:48 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by Kaylie1989 » Wed Feb 02, 2022 9:41 am

Hi all, I had this problem just before Christmas I own at 65 qashqai also. Only done 23000 on the clock. It kept coming up with system fault and chassis control fault on the dash and then it would trigger the amber engine light to come on. It would drive fine and then would seem like it would slip into gear bearing in mind this is a auto transmission. And then it would just cut out and wouldn't move at all. But then if I turned the engine off for 30mins and locked the cat 9 times out of 10 it would start no problem and then drive for a while and do it all again. Mechanics local to me wasnt sure what the problem was and what was causing it. They advised for me to let Nissan look at it. So the day after I took it to Nissan who charged me £40 for them to turn round and said the gear box is faulty and needs to be replaced!!! Then the shocking figure of £13500 for them to replace it. I love my car so much and it's currently stuck on my drive as I can not afford to fix it.

Mart80
Posts: 4
Joined: Sun Dec 22, 2019 10:03 am
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by Mart80 » Fri Apr 29, 2022 6:47 am

Hi Andy

I am currently experiencing exactly the same issue. Did you find a fix?

Many Thanks

Martin.


EDIT. See FIX below
Last edited by Mart80 on Tue May 17, 2022 10:35 am, edited 1 time in total.

User avatar
gloucester
Posts: 4493
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:04 am
Location: Gloucestershire, England
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by gloucester » Fri Apr 29, 2022 7:14 am

He hasn't posted since - I suggest you send him a PM
(2015 Nissan Qashqai Tekna DIG-T 1.2 sold 15/6/18) ~ 2018 Suzuki Ignis SZ5 - 2018 Yamaha MT-07

User avatar
calnorth
Posts: 2608
Joined: Mon Feb 11, 2019 2:01 pm
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai Facelift - J11b (2017–2021)

Post by calnorth » Fri Apr 29, 2022 7:57 am

I should say that what follows is not an answer....just a description of the territory we are in regarding the subject matter.

The issue here is the electrical status of a number of components in the pre conditions for Starter Motor Activation. See diagrams below. There are approx 3 pre conditions that if correct enable the Starter Motor to turn. Conditions differ slightly where Auto or Manual Gear Box is fitted.

The system needs a thorough check electrically. Its not an easy diagnosis if this system is not understood by mechanics. This kind of fault ranges from what @lewisbryant says above and any number of wiring, relay and states of BCM/IPDM and the ECU related functions.

This system is managed by the ECU and will put up the STOP/START failure message where it detects a failed part of the Pre Starting Conditions. I'd expect DTCs (error codes) to be present? However, Diagnostics doesn't list any. Diagnosis is a very long procedural test of all elements in the Starting system chain.

Note:
At the point of engine cranking the Battery supply is boosted for the vehicles electrics to work correctly. That is performed by a DC/DC Converter separate to Starter Motor powering.. This boost requirement demonstrates a problem where a lot of electronics controls the car. Battery volts will dramatically drop on Starter turn over, thus causing a major error for electrical engine control (ECU) at the very point of starting if Batt volts not raised (boosted). A System Fault no less...major.
...................................
Functions of the Various Parts (these items must be working correctly)

Scre42.png

Screen16.png

Mk2 Qashqai Facelift - J11b (2017–and onward)
1.6 Dig-T N-Connecta

Mart80
Posts: 4
Joined: Sun Dec 22, 2019 10:03 am
Qashqai Model: Mk.2 Qashqai - J11 (2013–2017)

Post by Mart80 » Tue May 17, 2022 10:34 am

I just wanted to give an update on the issue i had with my vehicle that was similar to the OP in the hope it will help someone else out with the same issue. I have a 1.6 Diesel 2015 Qashqai that sometimes would not start, I had the AA out multiple times to get me going and eventually they diagnosed it as a faulty alternator, however after getting the alternator changed it still had the same issue so the garage fitted my old alternator back and suggested I take it to an auto electrician.
I am an Electrical engineer myself so armed with my multimeter and volt meter attached to the cigarette lighter I monitored the voltage whilst driving, one particular morning I noticed 12.2V on the volt meter so I lifted the bonnet and checked voltage between the alternator +ve output and the battery negative, I had 12.2V, however between the alternator and the engine body (-ve) I had 14.4V, BINGO! I realised I had a bad earth between the engine and the battery. The cable that leads from the battery negative terminal to the engine sits on a bracket and the bracket was really loose (hence the bad earth), however as its so hard to get at I instead strapped 2 x tri rated 10mm cables from the Battery to the Engine block and touch wood I have not had an issue since. I hope this is useful to someone.

Post Reply

  • You may also be interested in...
    Replies
    Views
    Last post